Machinaal quilten in het Nederlands

Menu

maandag 1 februari 2016

Welk merk naaimachine moet ik kopen?

Welke naaimachine je moet kopen is een kwestie van gebruiksgemak. Als jij al jaren een Pfaff machine met veel plezier gebruikt, is dat het beste merk voor jou. Als je betere verlichting bij het naaien of een ruimer werkvlak op de machine wilt hebben is het voor jou tijd voor een nieuw model van Pfaff.
Mooie nieuwe Pfaff?
Alle naaimachines kunnen een quilt doorstikken. Vroeger heette een quiltvoetje een stop-voetje om gaten mee te stoppen. Ook dat konden ze allemaal. Het ene merk naaimachines heeft een andere technische oplossing daarvoor dan het andere merk.

Hier volgen de punten die ik doorloop bij het kiezen van een MERK naaimachine. Als je een gebruiksvriendelijk merk hebt gevonden kies je daarna een MODEL van dat merk. Hierover een andere keer.

Hoe vergelijk je merken naaimachines?


Voetpedaal actie en motorgeluiden

In de eerste plaats zou ik de actie van het voetpedaal en het geluid van de machine zetten. Ik heb ooit een Husqvarna gehad die heel pittig stikt en ik werd daar een beetje zenuwachtig van. Mijn naailesjuf was er juist dol op en zou nooit iets anders willen.

Bij het indrukken van het voetpedaal moet je het gevoel krijgen dat je de machine onder controle hebt. Gaat hij te hard dan zit er op de meeste nieuwe machines een snelheids-regelaar.
snelheidsregelaar staat op één pijltje voor langzaam naaien

Machines kunnen een hoog piepgeluid voortbrengen, meestal hoor ik dat pas als ik de machine uit zet. Zowel mijn Janome 8700 als Bernina 820 piepen. Luister dus goed naar een machine voordat je hem koopt.

Inrijgen en spoeltje vervangen

Inrijgen van bovengaren en vervangen van het spoeltje is ook per merk verschillend. Als je weinig naait en elke keer de handleiding moet raadplegen hoe het ook al weer moet, is dit geen goed merk naaimachine voor jou. Probeer deze handelingen dus altijd zelf uit in de winkel.

Goeie plaatjes in mijn Janome handleiding
Een spoeltje uit de machine halen en opwinden met garen moet vaak gebeuren, probeer of dit een beetje makkelijk gaat.

Naaivoetjes verwisselen en nieuwe naald plaatsen

Naaivoetjes verwisselen en de naald verwisselen zijn ook dingen die per merk nogal kunnen verschillen. Een Bernina heeft een handige klem maar de voetjes zijn duur om aan te schaffen. Veel machines hebben een klik systeem van voetjes verwisselen.
Quiltvoetjes

Probeer altijd om het quiltvoetje / stopvoetje op de machine te zetten. Meestal komt hier een schroef bij kijken en moet je je hoofd flink schuin houden om te zien wat je aan het doen bent. Mijn Janome heeft een uitstekend quiltvoetje maar het is een groot gepiel om die erop te krijgen. Ik heb het er graag voor over. Zie een volgend blog bericht over voetjes.

Het wordt aanbevolen om na acht uur naaien de naald te verwisselen omdat die bot wordt. Ook dit is een werkje dat regelmatig moet gebeuren en dus gebruiksvriendelijk moet zijn. Ik gebruik nog wel eens een spiegeltje om te kijken waar het gat zit voor de naald.

Bij het verwisselen van de naald is het handig om een papiertje onder het naaivoetje te leggen zodat een naald daar niet in kan vallen. Ik zet de naald ongeveer recht boven het gat in de steekplaat van de machine en werk dan omhoog naar het gat waar de naald in moet.

Dubbel stoftransport

Dubbel stoftransport is belangrijk voor quilters die minimaal drie lagen stof door de machine moeten halen. Standaard zit een stof-transporteur onder de stof, de tandjes onder je naaimachinevoetje. Veel merken hebben nu ook modellen met standaard boven-transport waarbij ook aan de bovenkant de stof wordt gepakt en onder het voetje wordt doorgeschoven. De Pfaff heeft al heel lang dubbel stoftransport standaard op haar machines zitten.
Dubbel stoftransport Pfaff; zwarte pootje achter naaivoet naar beneden zetten

Bediening knoppen en menu's

Als je een moderne machine aanzet zal hij standaard op recht stikken staan. Probeer een andere steek in te stellen, bijvoorbeeld zigzaggen.

Hoe duurder een machine hoe meer hij kan en dus hoe meer knopjes erop zitten. Sommige merken geven voor elke functie een aparte knop, anderen werken met een menustructuur zoals een gewone computer dat ook heeft. Een Pfaff vind ik minder logisch ingedeeld, daar moet ik altijd even bij nadenken hoe het ook alweer moet. Een Janome gaat veel logischer en is voor mij makkelijker in het gebruik.
Nieuwe Brother machine

Per model van een merk kan de bediening ook verschillen, probeer dan een model dat binnen je budget valt. Vooral als je linkshandig bent is het handig als de knoppen in de buurt van de naald zitten en niet helemaal rechts.
Geïntegreerde BERNINA SteekRegulator (BSR)
Bernina heeft veel knoppen links van de naald

Controleer hoe je de machine om zet van recht stikken naar quilten. Daarbij moet je de tandjes van de transporteur, die de stof door de machine trekt, laten verzinken. Deze tandjes zie je onder het naaivoetje zitten. Door deze uit te schakelen kun je met een quiltvoetje alle kanten op bewegen en patronen op een quilt stikken.
De tandjes van deze transporteur zijn omlaag gezet voor quilten

Als je een machine wilt met een alfabet erop kijk dan goed hoe de geheugen functie daarvoor werkt. Je kunt een tekst opslaan in het geheugen en dan stikken. Dat geheugen is op mijn Janome heel handig. Op mijn Bernina heb ik er altijd ruzie mee, zelfs met de handleiding op schoot.
Hier zit de alfabetknop
Knoopsgaten maken doen machines ook op verschillende manieren. Als je veel kleding naait probeer dan een paar knoopsgaten uit.
Knoopsgatenknoppen op een Pfaff zo te zien



Los Naaimachines
firma Los in Leimuiden

Goede service

Als je een goeie naaimachinewinkel in de buurt hebt zou ik een merk naaimachine kopen die deze dealer in de collectie heeft. Goede service is belangrijk. Vooral als je overstapt naar een ander merk naaimachine is het handig als je makkelijk wat vragen kunt stellen.

Dit punt had ik misschien ook wel als eerste moeten noemen.

Groeten, Linda